Перейти до основного вмісту

Щоб її не впізнали на вулиці, 16-річна утікачка носила окуляри та перестала їздити в метро

16-річна Люда втекла з центру соціальної реабілітації на Київщині наприкінці квітня. Розшукуючи дівчину, працівники міліції звернулися за допомогою і до «Служби розшуку дітей». Ми одразу розташували Людине фото на плакатах, в газетах, транслювали по телебаченню та на екранах в столичному метро.

Люда подалася в мандри не вперше. Минулого разу дівчинку розшукали аж у Криму – там її на кілька місяців прихистила подруга. Тож і цього разу найактивніші пошуки проводилися на півдні країни. Але знайшли утікачку… в самісінькому її центрі, у Києві. Дільничий інспектор столичного Голосіївського райвідділку помітив і впізнав дівчинку поблизу станції  метро «Васильківська». Люда продавала квіти.

Дівчинку забрали з вулиці та повернули до реабілітаційного центру в Київській області. Під час зустрічі зі знімальною групою «Служби розшуку дітей» Люда розповіла: знала, що її розшукують, бачила свої фотографії на плакатах та на екранах в метро. Аби її не впізнали на вулиці, носила сонцезахисні окуляри та перестала користуватися підземкою. Каже, і хотіла повернутися, та боялася реакції дорослих. Тож зараз навіть рада, що її нарешті знайшли.

Люда – вихованка дитячого будинку, з якого випустилася минулого року. У вересні її влаштували до училища, та, не провчившися там і кількох місяців, дівчинка втекла. І тільки на вулиці зрозуміла: людині без освіти та професії тут зовсім не солодко. Тож зараз дівчинка налаштована знову вступати до училища,  аби нарешті опанувати професію повара-кондитера, про яку мріяла з дитинства.